14. Rixö-Brodalen

  • Längd

    13 km

  • Höjdprofil

    86 m

  • Svårighetsgrad

    Blå

  • Tidsåtgång

    3-4h

Olle Wängborg

En etapp i Lysekils kommun, genom småkuperat skogslandskap och förbi hällristningar. Vid Holländaröd följer du även en bit av Stenhuggarstigen som är en del av Kuststigen

Etappen går mellan Rixö och Brodalen, i Lysekils kommun, och börjar vid den kommunala badplatsen i Govik, en bit söder om Rixö. Den går inledningsvis genom ett småkuperat skogslandskap. Förbered dig på mycket upp och ner.

Efter passagen över väg 162 passerar leden två platser med hällristningar. Här fortsätter leden på grusvägar fram tills att den vid Brodalen åter igen passerar den stora vägen. Här finns ett större utbud av service samt busshållplats. Detta område är populärt besöksmål för klättrare från hela världen, och alldeles bredvid pensionatet Villa Bro finns även en boulderhall.

Vid Holländaröd följer du en bit av Stenhuggarstigen som är en del av Kuststigen. Stigen som följer i stenhuggarnas fotspår är en del av Kuststigen och har arbetats fram av elever som går naturturism respektive byggprogrammet på Gullmarsgymnasiet i samarbete med föreningar Stångenäs hembygdsförening och Granitkusten på uppdrag av Lysekils kommun. Vid en av utsiktsplatserna kan du övernatta i ett vindskydd och vila på en bänk som elever på byggprogrammet har byggt. I samarbete med kommunen har eleverna på naturturism även tagit fram informationstavlor som finns längs med stigen. På dessa kan du läsa om hur stenhuggarnas hårda arbete och liv har präglat detta område, såväl fysiskt med stenbrott och högar av sten som kulturellt med folketshusrörelsen.

Längd: 13 km

Tid: 3-4 tim

Hitta hit: I Rixö finns busshållplats Rixö. I Brodalen finns busshållplats Brodalen.

Svårighetsgrad: Lätt till medelsvår

Underlag: Asfalt, grusväg, stig

Ladda ned och skriv ut informationsblad och karta här

13 km

86 m

Om svårighetsgradering

Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Blå

3-4h

  • Utsikt
  • Badplats
  • Vandringsled
  • Kuststigen

Lägerplats

Vatten

Höjdprofil

Hämtar höjddata...
Fotograf: Olle Wängborg
Fotograf: Olle Wängborg
Fotograf: Olle Wängborg

Upplev längs etappen

Klicka på en intressepunkt nedan för att se vad du kan upptäcka längs leden.

Inspiration och tips

Här hittar du förslag, tips och annat som kan vara bra att veta när du frilufsar!

Visa alla
av

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp