22. Ramsvikslandet runt

  • Längd

    14 km

  • Höjdprofil

    47 m

  • Svårighetsgrad

    Röd

  • Tidsåtgång

    5-6h

Lukasz Warzecha/Westsweden.com

Etapperna 16 och 18-22 ingår i Svenska Turistföreningens "Signaturled Bohuskusten", som är särskilt vacker, utvald och kvalitetssäkrad genom Svenska Turistföreningen.

I Sotenäs går Kuststigen på delar av den betydligt mer utbredda Soteleden. Kommunen har prioriterat vissa sträckor av Soteleden och markerat dem även som Kuststigen. 

Kuststigen i Sotenäs har 9 olika etapper. 

Naturreservatet Ramsvikslandet, som också är känt som Klippornas rike, består av vidsträckta klippområden med ljunghedar, ängar och mindre våtmarker. Här kan man tydligt se inlandsisens spår i form av jättegrytor, rundhällar och isräfflor. Klipporna lämpar sig utmärkt för naturlig och spännande klättring.

Ramsvik är egentligen en halvö som under 1930-talet separerades från fastlandet i samband med att Sotekanalen anlades för att skapa en säkrare sjöfartsled. Nu når man enkelt ön med en svängbro över kanalen. Kartor över området hittar du vid bron på fastlandet och vid parkeringsplatserna ute på Ramsvikslandet. Förutom Kuststigens etapp finns här flera fina rundturer i olika svårighetsgrad och längd om man vill vandra över dagen.

Den södra delen av Ramsvik bjuder på storslagna vyer över havet med några av de bästa badplatserna runt Haby bukt. I närheten finns även Kung Tryggves grav, ett stort röse som tros vara från äldre bronsåldern. 

Observera att det enligt Länsstyrelsen råder tältningsförbud inom hela reservatet. På öns norra del ligger Ramsviks övergård och Ramsviks stugby & camping för boende och restauranger samt färdiga vandringspaket som går att boka. En bit norr om dessa finns det en parkering vid Tångevik, som är en bra utgångspunkt för leden.

Längd: 14,5

Tid: 5-6 h

Hitta hit: Ca 1 km från bron över Sotekanalen finns busshållplats Ramsviksvägen. 

Svårighetsgrad: Medelsvår-svår

Underlag: Asfalt, grusväg, stig, klippor

Missa inte: Den fantastiska utsikten över havet. Fågelstationen vid Grosshamn.

Ladda ned och skriv ut informationsblad och karta här

14 km

47 m

Om svårighetsgradering

Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Röd

5-6h

  • Hav
  • Klippor
  • Skog
  • Naturreservat
  • Vandringsled
  • Kuststigen

Lägerplats

Vatten

Höjdprofil

Hämtar höjddata...
Fotograf: Lukasz Warzecha/Westsweden.com
Fotograf: Lukasz Warzecha/Westsweden.com

Upplev längs etappen

Klicka på en intressepunkt nedan för att se vad du kan upptäcka längs leden.

Inspiration och tips

Här hittar du förslag, tips och annat som kan vara bra att veta när du frilufsar!

Visa alla
av

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp