5. Starrkärr - Skepplanda
-
Längd
12 km
-
Höjdprofil
63 m
-
Svårighetsgrad
Blå
-
Tidsåtgång
2-4h
Starrkärrs kyrka är väl värt ett besök. Vandrar du från Starrkärr så tar du dig via cykelvägarna förbi Ale Ridsport där du kan stanna till för snacks, glass och dryck. Efter en stund längs cykelbana svänger du av över vägen (håll lite koll på märkningen) och så passerar du motorbanan och fortsätter längs leden rakt fram tills du till sist når asfaltsvägen. Du ansluter till cykelbanan på vägen mot Skepplanda.
Titta upp. På en höjd i horisonten reser sig Skepplanda kyrka som en hägring. Steg för steg närmar du dig kyrkan. På vägen når du Vadbackabron, en gammal stenvalvsbro, som fått äran att agera symbol för denna färdväg. Färdvägen har många ansikten. Dels är det vandring längs cykelbana (med rum för den inre resan), dels är det vandring till historiska miljöer som ger mer rum för den yttre resan. Ska du stanna någonstans så rekommenderar vi Skepplanda Hembygdsgård eller vid Stugåsberget.
Vadbackabron leder över Forsån som varit centrum för kvarnrörelsen i Skepplanda med omnejd. ”Fors strömmar” med total fallhöjd på över 40 meter utnyttjades redan under medeltiden. Under århundraden har kvarnar, sågar och garverier funnits utmed fallfåran. Under medeltiden var Grönån segelbar en bra bit in i Skepplandadalen och teorier finns om att det vid Vadbacka och Grönköp funnits en handelsplats.
Miljön kring Vadbacka är naturskön med många spår av gången tid. Här ligger Skepplanda hembygdsgård och fallen i Forsån är imponerande vid högvatten. Du hittar välbevarade kvarnar som rester efter äldre kvarn- och sågverksamhet. En tur till Stugåsberget tar dig till den branta berghäll där du finner en skeppsristning och en vagnsfigur. Skeppet, som är en av länets största hällristningsfigurer, är tre meter långt och innehåller flera intressanta symboler, bland annat en handsymbol. Läget på en lodrät bergvägg är också ovanligt. Alldeles bredvid hällristningen finns ett gammalt stenbrott. Nere i Skepplanda finns livsmedelsbutik och pizzeria om du vill fylla på med energi och ta en paus. Skepplanda kyrka innebär slutet på en etapp och början på en ny. Som så ofta med pilgrimsleden Göta älv har färdvägen varierande natur och rik historia. Välkommen till färdväg Vadbackabron.
Underlag: Skogsstig, asfalt, grusväg.
Tid: 2-4 timmar exklusive raster.
Missa inte: ”Fors strömmar” med total fallhöjd på över 40 meter utnyttjades redan under medeltiden.
Hitta hit: Västtågen mot Älvängen Station, buss 414 mot Starrkärr Kyrka
Boende: Det finns inga specifika förslag på boenden längs med etappen, men det finns många boenden att välja bland i den digitala kartan.
Pilgrimsleden Göta Älv har växt fram i ett samarbete mellan: Göteborgs stad, Föreningen fastighetsägare i Gamlestaden, Gamlestaden, Ale kommun, Lilla Edets kommun, Trollhättans stad, Vänersborgs kommun, Västra Götalandsregionen, Svenska kyrkan, Pilgrimscentrum i Göteborg, Visit Trollhättan Vänersborg, Turistrådet Västsverige och Västkuststiftelsen.
Läs mer om konceptet pilgrimsvandring hos Pilgrim i Sverige.
12 km
63 m
Om svårighetsgradering
Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Blå
2-4h
- Vandringsled
- pilgrimsled
- Pilgrimsleden Göta Älv
Upplev längs etappen
Klicka på en intressepunkt nedan för att se vad du kan upptäcka längs leden.
Inspiration och tips
Här hittar du förslag, tips och annat som kan vara bra att veta när du frilufsar!
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela din upplevelse
Dela med dig av din upplevelse genom att tagga dina bilder.