Etapp
9. Utby - Trollhättan
-
Längd
22 km
-
Höjdskillnad
106 m
-
Svårighetsgrad
Röd
-
Tidsåtgång
4-7h
En känsla av att vara iaktagen kan lätt drabba den pilgrim som vandrar genom de trollska skogarna mellan Utby och Trollhättan, men var lugn – de enda som vakar över dig är de figuriner av tomtar och andra djur som en kreativ själ från Utby har placerat ut längs med leden.
Det är lätt att försvinna i egna tankar i den förtrollande, djupa skogen och alla dess branta backar, så var noga med att hålla utkik efter skyltningen. Svamp finns det gott om för den som vet vad den letar efter, men också vilt och jägare, så bär gärna ljusa kläder som sticker ut ur omgivningarna främst under säsongen augusti-februari.
Precis innan du lämnar skogen för att röra dig närmare älven kommer du stöta på ett mäktigt överhäng – stötta gärna upp berget med en pinne för att det skall få stå kvar! Rör dig sedan mot Åkerströms naturreservat där du bjuds på Pilgrimsleden Göta älvs kanske bästa vyer – särskilt kring solnedgången. Därefter leder leder en bro dig över älven till Trollhättans slussområde, som för den historieintresserade kan vara lika fantastiskt att vistas i som skogen.
Välkommen till färdväg Trollskogen.
Underlag: Skogsstig, asfalt, grusväg.
Tid: 4-7 timmar exklusive raster.
Missa inte: Åkerströms naturreservat där du bjuds på Pilgrimsleden Göta älvs kanske bästa vyer – särskilt kring solnedgången.
Hitta hit: Västtågen mot Lödöse södra station, buss 421 till Utby korsväg.
Boende: Det finns inga specifika förslag på boenden längs med etappen, men det finns många boenden att välja bland i den digitala kartan.
Pilgrimsleden Göta Älv har växt fram i ett samarbete mellan: Göteborgs stad, Föreningen fastighetsägare i Gamlestaden, Gamlestaden, Ale kommun, Lilla Edets kommun, Trollhättans stad, Vänersborgs kommun, Västra Götalandsregionen, Svenska kyrkan, Pilgrimscentrum i Göteborg, Visit Trollhättan Vänersborg, Turistrådet Västsverige och Västkuststiftelsen.
Läs mer om konceptet pilgrimsvandring hos Pilgrim i Sverige.
22 km
106 m
Om svårighetsgradering
Ledgraderingen är baserad på en gemensam nationell standard. Vill du läsa mer om detta, besök Nationellt ramverk för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Röd
4-7h
- Vandringsled
- pilgrimsled
- Pilgrimsleden Göta Älv
Upplev längs etappen
Klicka på en intressepunkt nedan för att se vad du kan upptäcka längs leden.
Inspiration och tips
Här hittar du förslag, tips och annat som kan vara bra att veta när du frilufsar!
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela din upplevelse
Dela med dig av din upplevelse genom att tagga dina bilder.